Calin Bogatean artist iconar

vineri, 5 martie 2010

Raluca Focşan Bogătean

Raluca Focşan - Bogătean, este absolventă a Şcolii de Artă, deţine numeroase premii ca interpretă de muzică populară, în prezent aceasta o pregăteşte pe Roxana Bogătean, fiica sa atât în arta interpretării cât şi în cea iconografică susţinând împreună recitale de pricesne în festivaluri folclorice şi expoziţii. Iubirea folclorului şi a artei autentice tradiţionale în Familia Bogătean îmbină cu mare măiestrie cântecul, dansul, pictura tradiţională de icoane pe lemn şi sticlă.
Raluca Focşan - Bogătean, vine cu un suflu proaspăt în cântecul popular. Deşi cântă de când se ştie, “curajul” de a ieşi în lume i-a venit mai târziu. Aş spune că i-a venit, totuşi, la momentul potrivit, în aşa fel ca intrarea ei în teritoriul muzicii populare să aibă relevanţă, să fie luată în calcul, pentru că prezentul şi viitorul cântecului popular mureşean e, deja, de neconceput fără aportul Ralucăi Focşan - Bogătean cu vocea ei caldă, plină de lirism, cu repertoriul ei bine conturat, consistent, încă de la început.
Tânăra solistă valorifică moştenirea etnofolclorică a Văii Beicii, a Văii Mureşului şi a Câmpiei Transilvane, conştientă de misiunea pe care şi-a asumat-o, bazându-se şi pe harul pe care-l are. Ştie care e preţul cântecului popular de la izvoare şi muzica sa se adapă de la izvoare.
Raluca Focşan - Bogătean este, cu siguranţă, o frumoasă promisiune care vine din trecut prin mesajul său, proiectându-se într-un viitor care se arată plin de speranţă. Prin ea, folclorul încape pe mâini bune .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu